In november 1982 werd het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren opgericht in Ruiselede. De oprichter, Martin Ninclaus, verzorgde de dieren op zijn privédomein en had al de nodige verblijven gebouwd. In 1990 werd 8 jaar na de opening de kaap van 1000 opgevangen dieren behaald. Het aantal hulpbehoevende dieren bleef stijgen en dat betekende dat nieuwe buitenverblijven gebouwd moesten worden. De hoeveelheid patiënten bleef elk jaar de lucht ingaan waardoor het VOC in 1998 verhuisde naar het provinciedomein Bulskampveld in Beernem.
Momenteel vangen we in het opvangcentrum jaarlijks meer dan 4000 hulpbehoevende (wilde) dieren op en dit blijft nog steeds stijgen. Met een grote groep vrijwilligers en 3 werknemers krijgen onze patiënten de beste zorgen. Nu liggen er plannen op tafel om te verhuizen naar een ander gedeelte van het gebouw waar het VOC gevestigd is. Dit zal voor vernieuwing en professionalisering zorgen. Zo hopen we onze patiënten nog beter te kunnen verzorgen.
Wat we doen
Als opvangcentrum voor vogels en wilde dieren voeren we dagelijks allerlei taken uit.
REHABILITATIE
Elk jaar vangen wij meer dan 4400 hulpbehoevende wilde dieren op. De reden van opvang varieert erg van jonge dieren waarvan de ouders gestorven zijn tot aanrijdingen of zelfs vergiftigingen. Met ons volledige team van medewerkers en vrijwilligers geven we de dieren de best mogelijke verzorging. Het doel is om de dieren na verzorging terug vrij te laten.
EDUCATIE
Als natuurorganisatie vinden we het belangrijk dat we ook instaan educatie en sensibilisatie. Zo geven we het hele jaar door gidsbeurten. Wens jij ook een gidsbeurt boeken? Twijfel dan niet en stuur ons een e-mail.
SOCIO-MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE
Wij werken erg veel samen met instellingen zoals het psychiatrisch centrum Sint-Amandus en gevangenissen. Werken met dieren kan zowel voor patiënten en gedetineerden helpen. Wij staan hen bij en zorgen ervoor dat dit zowel voor de dieren als voor de personen een meerwaarde is.